Fluid Views: Fecioara Jurată
Qendra Multimedia Pristina
Durata: 60’
18+
Spectacol interpretat în limba albaneză, cu supratitrare în maghiară, română și engleză
Regie: Erson Zymberi
Autorul textului: Jeton Neziraj
Actori: Tringa Hasani, Semira Latifi, Kushtrim Qerimi
Decor: Bekim Korça
Muzica: Trimor Dhomi
Coregrafia: Gjergj Prevazi
Costume: Yllka Brada
Producător: Aurela Kadriu
Designer lumini: Mursel Bekteshi
Suport tehnic: Pajtim Krasniqi, Bujar Bekteshi
Asistent producție: Flaka Rrustemi
Video: Ilir Gjocaj
Foto: Agon Mehmeti
Fecioarele jurate sunt femei albaneze care decid să trăiască precum bărbații. După ce au luat această decizie ireversibilă, renunță la sex și la viața lor de femei și încep să trăiască ca bărbații, beneficiind astfel de unele dintre privilegiile care în acea regiune sunt rezervate doar bărbaților.
Abordarea cercetării occidentale a fenomenului fecioarelor albaneze jurate a fost în mare parte exotică, ca o privire a „lumii civilizate” către cea „necivilizată”. Fenomenul a fost explorat de mass-media internaționale, dar și cercetători din disciplinele Antropologie, Sociologie, Etnografie. Un fel de intimitate garantată fecioarelor de însuși faptul de a deveni fecioare jurate, a fost, dintr-o dată, expusă presei și publicului mai larg –– o expunere care nu aducea niciun beneficiu, ci dimpotrivă –– în multe cazuri au fost înfățișate în lumina primitivismului și ca „relicve” ale unei societăți extrem de patriarhale. Cu toate acestea, pentru multe dintre aceste femei, să se îmbrace ca un bărbat și să devină fecioară jurată a fost un act de emancipare. Ele asociază acest act cu ideea de „libertate”. Dave King s-a referit la fenomen ca „migrație de gen”, comparând-o cu migrația geografică.
Spectacolul vorbește despre fenomenul fecioarelor jurate, în lumina dezbaterii actuale despre problemele de gen. Se adresează conceptului de libertate, respectiv lipsei acesteia în societățile cu valori, concepte și constructe sociale diferite.
FECIOARA JURATĂ face parte din Perspective fluide, secțiunea co-curatoriată cu asociația Identity. Education din Timișoara
Bilete online: https://ticket.tm-t.ro/ro
Orarul Casei de bilete a teatrului: 11:00-19:00 zilnic pe durata festivalului
DISCUȚIA CU PUBLICUL VA AVEA LOC IMEDIAT DUPĂ SPECTACOL.