Această operă despre portocală
Ce se întâmplă atunci când un spectacol de dans este construit ca experiență și nu ca obiect lingvistic?
De câte ori, în timpul vizionării unui spectacol, ne-am dorit să luăm parte la el? De câte ori ne-am plictisit atât de tare (deseori din cauza lipsei de sens), încât am fost tentați să părăsim teatrul sau cel puțin să ne exprimăm dezacordul? Și de câte ori, în timp ce urmăream mișcarea, am avut chef de dans, pentru a simți ceea ce vedeam pe scenă? Dar habitusul social ne țintuiește în scaunul spectatorului și ne direcționează în circuitele complicate ale speculațiilor de după spectacol, în care dezbatem tipul spectacolului, tipul publicului și situațiile în care s-a făcut programarea.
Aceste raporturi de forțe oglindesc relații de putere similare, mult mai complexe, prezente în viața de zi cu zi.
Îmi doresc să interoghez natura dispozitivelor scenice, parcurgându-le împreună cu publicul dintr-o optică diferită, centrată nu pe interpretarea unui simbol, ci pe împărtășirea unei experiențe. Am creat mici mecanisme, „capcane” iscusite în care spectatorii sunt ghidați de doi performeri.
Aceste mici dispozitive sunt concepute într-o asemenea manieră, încât spectatorii trebuie să intervină pentru a duce mai departe dramaturgia, întrerupând sau modificând desfășurarea scenei. Pentru a obține acest lucru, am realizat o evoluție progresivă de-a lungul căreia, puțin câte puțin, publicul este condus pe un teritoriu al încrederii, al împărtășirii, al empatiei, cu intervenții din ce în ce mai importante și invazive. Estetica flirtează cu filmul-cult Portocala mecanică. Portocala, laptele, culoarea albă, relația sado-masochistă a artistului cu sistemul din artele spectacolului și cu publicul: iată elementele care stau la baza acestor experimente în desfășurare. Și poate, analizând „oglinda”, putem înțelege mai bine despre ce imagine vorbim.
Durata spectacolului: 1h
Interpretat în engleză, cu traducere simultană în română și maghiară
Performeri: Marco Chenevier, Alessia Pinto
Scenografie și light design: Andrea Sangiori
Mentorat: Roberta Nicolai, Roberto Castello