Decalogul după Hess
Alina Nelega
”Harsányi Attila înțelege foarte bine personajul lui Hess. Este interesant faptul că Hess, cel ce ține de fapt o confesiune înainte de sinucidere, acest moșneag susținându-și propriul decalog este jucat de un tânăr, fără nici o mască. Nu caricaturizează în exces, este convingător, exact după intențiile scriitorului și ale regizorului. Hess-ul lui Harsányi Attila nu este nebun, doar posedat și această personalitate multiplă este percepută după discursul perfect hitlerian.
Această producție strălucită este evident și meritul regizorului: efectele vizuale, așezarea și mișcarea actorului, decorul minimal – toate sunt la locul lor; textul deloc simplu, dar motivele înșirate lipesc spectatorul de scaun. Piesa este prima producție independentă, nu pot decât să-i felicit pe cei de la Teatrul de Cameră și să le doresc cât mai multe asemenea spectacole în continuare, spre binele spectatorilor.”
Jámbor Gyula, Nyugati Jelen
Partea de „electroșoc” a acestui text constă tocmai în modalitatea în care dramaturgul alina nelega SE disociază de personajul său, Hess, reușind în acest fel să scoată din mintea figurii istorice, prezentate de ea, însăși motive și justificări tocmai pentru ceea ce în accepțiunea întregii lumi este o doctrină care nu are nici o justificare. La urma urmei, chiar simbolul nazismului, svastica, este un simbol pentru viața fericită, iar Hess crede tocmai în acest sens primar cu toată convingerea. Sau... înaintea plecării definitive încearcă să se convingă încă o dată că într-adevăr nu are regrete? Că într-adevăr a fost bine ceea ce s-a întâmplat? Oare de acolo atâta dispare?
Rămâne de descoperit!
Traducerea: Anamaria Pop
Distribuția:
Rudolf Hess: Harsányi Attila