Spectacole 

Teatrul „Jászai Mari”, Tatabánya (HU)

William Shakespeare

Macbeth

Regie: Szikszai Rémusz
text realizat de Szikszai Rémusz folosind traduceri de Szabó Lőrinc / Kállay Géza / Szabó Stein Imre
 

Costume: Kiss Julcsi

Decor: Fekete Anna

Muzică: Kákonyi Árpád

Mişcare: Király Attila

Lumini: Gergely Erzsébet / Mervel Miklós

Sunet: Piroska Ádám / Molnár Péter

Sufleur: Széplaky Petra

Regia tehnică: Pásztor Gábor

Asistent de regie: Tóth Bianka

 

Cu: Nagypál Gábor, Danis Lídia, Crespo Rodrigo, Dévai Balázs, Figeczky Bence, Kardos Róbert, Király Attila, Maróti Attila, Mikola Gergő, Pilnay Sára, Szakács Hajnalka, Crespo AntonioÎn „Macbeth” este vorba despre frământările sufletului, și nu despre mecanismul de obținere a puterii. A fi cinstit sau a ceda ispitei de a-ți face drum chiar și prin omucidere pentru a-ți impune abilitățile.
Lady Macbeth nu numai că îl susține pe Macbeth, ba chiar îl împinge spre crimă. Iubirea lor este o sferă, un cerc interior perfect.
Niciun alt personaj nu se luptă cu propria conștiință în afară de ei, niciun altul nu încearcă să supraviețuiască întreg la minte în urma faptelor sale obscure. Mor mulți, dar numai acest cuplu moare din cauza propriei povești. Macbeth pune în discuție libertatea de a acționa. Este o tragedie de paradoxuri, o poezie liberă despre sufletul omenesc. Pe lângă cel bun, cel valoros și cel generos există în noi toți și cel rău, cel derizoriu și cel meschin. Toate acestea se întâmplă într-o țară unde tuturor le e frică, nimeni nu este sincer, unde fiecare se crede cel mai mare și tare și se lingușește pe lângă cei care dețin puterea, văzându-și de propriile interese. Care este soluția? Crima prin care Macbeth omoară nu numai somnul, ci și viitorul? Sau se face ordine după planului regelui, o ordine în care fiecare își cunoaște locul. Thanii devin conți, feudalismul e la liber în Scoția tribală. Lady Macbeth poate are dreptate, chiar dacă doare: „Când vrei să-nșeli o lume, fii ca lumea”.

 

Durata spectacolului: 2h 50’ cu o pauză

Interpretat în limba maghiară cu supratitrare în română şi engleză


CU SPRIJINUL

PARTENERI MEDIA

ORGANIZATOR300077 Timișoara, România
Str. Alba Iulia nr. 2

Tel.: 0256 434 814
Fax: 0256 494 029

www.tm-t.ro
www.teszt.ro

E-mail: tesztfestival2019@gmail.com