Hírek 

Forbidden Books. Titkok és a 2000-es évek hangjai valamelyik Kelet-Európában

A kolozsvári Temps d’Images fesztivál keretében vasárnap, november 12-én este 19.00 órától lesz először látható a Forbidden Books (close it and put it away) című színházi kísérlet az Ecsetgyár Stúdió termében. Az előadás létrehozói olyan fiatal alkotók, akik 1989 és 1991 között, más-más európai országban születtek, jelenleg legalább három országban élnek, és különböző identitásokat vallanak magukénak. Magyarok, de románok, romániai magyarok, Hollandiában élő lengyelek. Színházi alkotók, akik abban a kiváltságos helyzetben vannak, hogy egy nemzetközi közönséget szólíthatnak meg.

 

Az előadás egyik különlegessége, hogy független és államilag támogatott fesztiválok, intézmények koprodukciójaként jött létre, a tizedik kolozsvári Temps d’Images fesztivál és az idén szintén tizedik alkalommal megrendezett TESZT – Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó kezdeményezéseként, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, az Ecsetgyár, a Colectiv A, illetve a lengyelországi Adam Mickiewicz Intézet koprodukciójában. Az előadás partnere a Universal Pleasure Factory.

 

„Ha nekiállunk a ma nyelvére lefordítani a második évezred Kelet-Európájának Hubba Bubba-illatú tinédzser-nosztalgiáját, az eredmény olyan lesz, mint egy olcsó, de pazar IKEA-s bútorokkal berendezett diáklakás. Hát jó, akkor legyen ez a megélt vagy elképzelt múltunk és jelenünk. A miénk és az Önöké. A Forbidden Books elbukott kísérleteinket ünnepli: azt, ahogyan saját jelentéktelenségünket értelemmel igyekszünk felruházni ebben az egyszerre elszigetelt és virális világban. Bár pimasznak tűnünk, mi azért mégis bizakodva keressük a valódi költészetet az iróniát követő időkben” – írják az alkotók.

 

A Forbidden Books írója és rendezője Szymon Adamczak, lengyel dramaturg és rendező, aki jelenleg az amszterdami DAS Theatre diákja. Adamczak korábban dramaturgként dolgozott a Jan Klata vezetése alatt álló krakkói Stary Nemzeti Színházban és Magda Szpecht rendező mellett olyan elismert előadások társszerzője, mint a dolphin_who_loved_me illetve a Schubert. A Romantic Composition for Twelve Performers and a String Quartet. Saját bevallása szerint elméje leginkább egy all-you-can-eat büfére hasonlít, ezért munkáiban és az általa rendezett előadásokban a nézők a közösségi színház, a személyesség, a fikció és a real-time színházi cselekvés keverékére számíthatnak.

 

A Forbidden Books-ban szereplő színészek: Molnár Bence, Simó Emese és Udvari Tímea. Díszlet- és jelmeztervező: Róth Iringó Xénia; mix: Sztanó Bernadett; projekt koordinátor: Bogdán Zenkő. A magyar nyelvű változat fordítója: Adorjáni Panna; román fordító: Oana Hodade; technikai felelős: Almási Attila.

 

A Forbidden Books kolozsvári bemutató előadása angolul zajlik majd, román fordítással. Az előadás temesvári bemutatójára szombaton, november 25-én kerül sor 19.00 órától a Csiky Gergely Állami Színház nagytermében, magyar nyelven, román fordítással. A következő előadásra vasárnap, november 26-án 19.00 órától várják az érdeklődőket. Az előadás ezúttal angol nyelven, fordítás nélkül lesz látható.

TESZT NAPLÓ – 8. NAP


Ez egy felvállalt poszt-TESZT-poszt. Azaz bejegyzés egy Word dokumentum margóján, lábjegyzet a fesztivál utáni napjaimhoz. Így talán még izgalmasabb képet is nyújthatok a záró napról, ami más megvilágításba helyezi a látottakat. Nem mondom, hogy átfogóbbat, mert mostanra a száraz visszapörgetésen kívül csak az maradt meg, ami az emlékezetem szűrőjén át tudta préselni magát. Az viszont annál mélyebb helyre fészkelt, semhogy egy hét távlatából elhalványodjon vagy kicsusszanjon egy óvatlan, nosztalgiamentes pillanatban.

TÁMOGATÓK

MÉDIAPARTNEREK

SZERVEZŐ300077 Temesvár, Románia
Alba Iulia utca 2. szám
Tel.: 0256 434 814
Fax: 0256 494 029

www.tm-t.ro
www.teszt.ro
E-mail: info@teszt.ro