Blog 

Gúnyból várat

Mikrofonok mögött álló, színes hajú bohócok fogadnak, mintha arra számíthatnánk, hogy másfél órás kikapcsolódásban lesz részünk. Urbán András viszont határozottan nem kikapcsolni akarja a nézőket az előadásain, mint kiderül. A bohócruha és a mosolygó arc helyett a szürke öltönyök és az ijesztő arcfestés már sejteti, hogy nem szórakoztató cirkuszi produkciót fogunk látni. Akkor hát mit? Egyáltalán miről beszélhet hat bohóc egyszerre a színpadon?
 

Vizuális bevándorlás

Mi a színház? Mi számít színháznak? Meddig mehetünk el a modern technika felhasználásával, ha a hagyományos értelemben vett színház egyre táguló keretei közé kell beilleszkednünk? Az Agrupación Señor Serrano installációszínháza, a Birdie határozottan feszegeti ezeket az egyre elmosódó határokat, miközben a bevándorlás témáját dolgozza fel, amely nemcsak a jelenben, hanem a múltban és a jövő perspektívájában is fontos szerepet játszik.

TESZT NAPLÓ – 1. NAP

Tadamm-tadamm. Sokkal több tadamm-tadamm, és bocsi, nem férek, elnézést, upsz, ne haragudj, nem akartalak megrúgni, most komolyan beleültem egy rágóba?!-t követően megérkeztünk Temesvárra, a színes esernyők ege alá. Itt a fal folyton körbeéri magát: sosem lehet tudni, hol kezdődik és hol ér véget, ki kinek a rajzát folytatja és mikor. Van egy lüktetése az egész légkörnek.

A szabadlábon lévő fogvatartottak meneküléséről

Hogyan lehet menekülni egy használaton kívüli Kelet-Európából? Miként lehetséges egy zárt ajtón áttörni egy másik világ irányába? Bejutni akarunk egy más kultúrába, vagy kijutni körkörössé vált várakozásainkból? Egy idegsebész precizitásával boncolgatja ezeket a kérdéseket a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, az aradi Ioan Slavici Klasszikus Színház és a Zombori Nemzeti Színház színészeinek improvizációi alapján írt EXIT, amit Schilling Árpád jegyez rendezőként.

Kilépés az előítéletekből

A TESZT első előadása az EXIT, egy koprodukciós előadás bemutatója, amelyet Schilling Árpád rendező jegyez. Az előadásban szereplő színészek több nyelven beszélnek: a temesvári színház magyar, az aradi színház román és a zombori színház szerb és román színészei közül összesen tizenketten vannak jelen.


Nemzetközi koprodukcióval indul a 10. TESZT


Schilling Árpád és az EXIT csapata a kivándorló bevándorlók helyzetével foglalkozik

Május 21-én, vasárnap indul a TESZT fesztivál tizedik kiadása. A TESZT legfontosabb célkitűzései közé tartozik a hármashatár térségében működő alkotók és színházak közötti kulturális csere, illetve az együttműködések létrehozásának támogatása. Ebben a szellemben jött létre a fesztivál idei nyitóelőadása, az EXIT, amely a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, az aradi Ioan Slavici Klasszikus Színház és a Zombori Nemzeti Színház közös produkciója. Az előadás rendezője Schilling Árpád, aki a tavalyi TESZT-en A harag napja című előadással volt jelen. 

TÁMOGATÓK

MÉDIAPARTNEREK

SZERVEZŐ300077 Temesvár, Románia
Alba Iulia utca 2. szám
Tel.: 0256 434 814
Fax: 0256 494 029
Mobil: 0740 143 545

www.tm-t.ro
www.teszt.ro
E-mail: info@teszt.ro