Blog 

SZAKMAI.ZIP – Kálmán nap

az Ernelláék ikerdarabja

 

„ – Mi változott az Ernelláékhoz képest? – Há’ igen.”

 

az előadásban nagyon sok az átfedés a látottak és a valóság között

 

a bemutatót 2016 őszére tolták el az Ernelláék miatt, de csak 2017-ben került sor a tényleges premierre

TESZT NAPLÓ – 5. NAP

Csütörtöki helyzetjelentés. A bolygó TESZT részlegén vagyunk elkülönítve, már egy pár napja nem láttam a külvilágot, és eddigi legbensőségesebb kapcsolatom a sörösüveggel volt. Mondanám mindezt, ha nem söpörne át tornádó minden nap az elmémen, az előadásoknak köszönhetően. Csupán szórakozni vágyó nézőknek igazából nem ajánlom a fesztivált, ezért jó, hogy inkább a szakma van jelen. Többet tűrnek, legalábbis ha tudják, hogy be is kell számolniuk róla. Az eddigi példák alapján voltak embert próbáló előadások, ahol a primordiális ölni vágyás mindennél erősebb volt bennem is. Ehhez képest még nem hagytam el a termet előadás alatt, WC-re sem. Valaminek sikerült bent tartania, szerintem a kíváncsiságnak és a tudásvágynak.

Provokál, kizökkent, megnevettet

Egy kedves arcú, szőke lány vörös ruhában, sejtelmes megvilágításban mosolyog ránk. „Béres Márta szólóelőadása”, olvassuk, és előre elkönyveljük: „Egy újabb unalmas monodráma”. Aztán megkezdődik az előadás, és az eddig felépített képet a fejünkben, darabokra töri ez az ártatlannak tűnő, mint utólag kiderült, nem is annyira „kedves” lány.

A poszt-organikus Szemetemesváros

Belépsz. Keresel egy helyet. Nincsenek számok. Leülsz. Nincs hulladékszag. A szemét társadalmunk plasztikusan megfestett ürüléke. Igen, hallottam már azokról az emberekről, akik nem tudnak semmijüktől megválni, az önként vállalt gyűjtés azonban újítást hozott. Egy ötlet, egy statisztika, amivel lehet bizonyítani, legalábbis mennyiséget, rendszert és a fölösleget. Persze valójában nem ez volt a művészi szándék. Elgondolkodtunk-e közben a szemétről, a szarról és a társadalmunkról? A több mint két óra pakolás alatt, azt gondolom, bőven volt időnk erre.
 

SZAKMAI.ZIP – ONE GIRL SHOW

nosztalgia

én azt kapirgálom, hogy…

hat évvel ezelőtt beszélgetünk

nem tudom, miről beszéltünk, csak sokat röhögtünk

nem az a fontos, hogy mi történt – mi történt az emberen belül

mindenki menjen el szülési szabadságra, még ha nem is szülTESZT és ATCCE 2021 együttműködés


Az ez évi TESZT is bekerül a Temesvár Európa Kulturális Főváros Egyesület 2021 (ATCCE 2021) Xtensions programsorozatába. A program célja azoknak a temesvári kulturális rendezvényeknek a népszerűsítése, melyek évek óta kiemelkedő sikerrel kerülnek megrendezésre. Miután 2017-ben az Egyesület az Eurothalia Európai Színházi Fesztivál programjainak megvalósításához járult hozzá, idén a TESZT 2018 programjait támogatja majd anyagilag, lehetővé téve maximum 8 előadás fesztiválon való bemutatását, melyek mindegyike a 2018. január 5-ig beérkezett Open Call során került a válogatók látókörébe.

TÁMOGATÓK

MÉDIAPARTNEREK

SZERVEZŐ300077 Temesvár, Románia
Alba Iulia utca 2. szám
Tel.: 0256 434 814
Fax: 0256 494 029
Mobil: 0740 143 545

www.tm-t.ro
www.teszt.ro
E-mail: info@teszt.ro