Blog 

Életkivonat

Lenni. Gondolkodunk azon, hogy mi az, amit életnek nevezhetünk: miképp írható fel az a vonal, amely a kezdő és a végső pillanatot összeköti. Az amszterdami BOG. társulat a BOG. kísérlet az élet újrarendezésére c. előadásában e gondolat-fonalból indulva alkot egy forgatókönyvet, azokról a ciklikusan ismétlődő, mégis változásban, variációkban lévő cselekvésekről, amelyre rátekintve kivehető az élet-szövet. Ezen textúra végtelen komplexitásához a letisztításon, a leegyszerűsítésen keresztül jutnak el.
 

Polifonikus hajótörés

Egy történelmi témájú opera a fiatal generációnak, és egy kortárs mű az idősebb korosztálynak. Salvatore Tramacere Kater i Rades. A hajótörés című rendezése mindkét feltételt teljesíti, hiszen teljesen új köntösbe bújtatja az opera műfaját, ugyanakkor az alapvető jellemzőket megtartva a műfaj idősebb kedvelői ízlésének is eleget tesz. Bár az előadás alapja az 1997-ben az Adriai-tengeren elsüllyedt albán kishajó tragédiája, a mű könnyen rávetíthető a migráció aktuális problémájára is. Azt hangsúlyozza, hogy ezekről a dolgokról nem elég elméleti síkon beszélni, a színház az egyik olyan eszköz, amely segítségével tudatosítani lehet a nézőben a körülötte folyó történések fontosságát.

Egy töredezett emlékezet reprezentációi

Egy képlékeny és megragadhatatlan rendszerben az emlékeink teljes öntörvényűségben léteznek, úgy vezetve az emlékezés alanyait, hogy azok azt higgyék, képesek a múltat érintetlenül rekonstruálni. Rekonstruálni, ábrázolhatóvá és elmesélhetővé tenni. De mi van akkor, ha egy megrázó történet kézenfekvő illusztrálása helyett magával az illusztrálás problematikájával foglalkozunk? Yasser Mroué Felhőn lovagolok című egyszemélyes előadása egy olyan élet- és korrajz, amely figyelmen kívül hagyja a történetmesélés törvényszerűségeit, helyette egy olyan újraépítési folyamat megértésébe kalauzol, amit a mi linearitáshoz szokott befogadásunk nehezen, de annál nagyobb lenyűgözöttséggel próbál értelmezni.

TESZT NAPLÓ – 6. NAP

Túl vagyunk a holtponton, most már szeretnénk lelassítani az időt. Péntek van, és végre olyan a hőmérséklet, ami kellemesen semmilyen.

ZitaLevente KálmánOlgáéknál

Hol a kapuzár(ási pánik) kulcsa? Elfojtott kudarcélmények lépcsőjén tesszük egyik lábunkat a másik után (eldönthetetlen, hogy a lépcsőn felfele, vagy lefele tartunk épp), hogy elérjünk ahhoz a kapuhoz, amin felfestett kételyeink tolakodnak szembe. A kétségbeesett tenni akarás és a tehetetlen kimerültség feszül egymásnak. Ekkor kelnek életre az elkeseredett latolgatás következményeképp, az eleve bukásra ítélt ötletek, mert már nincs idő és erő teljesen újrakezdeni a félig leélt életet. A budapesti Látókép Ensemble ötszereplős, tragikomédiaként értelmezhető Kálmán-nap című előadása ezúttal a középkorosztály élet- és párkapcsolati problémáival foglalkozik. Ahogy az a szakmai beszélgetés során kiderült, ez a darab az Ernelláék Farkaséknál című nagysikerű alkotás továbbgondolásaként jött létre.
 

Közlemény


Januártól nem vagyok alkalmazottja a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színháznak, ugyanakkor lemondok arról is, hogy a TESZT művészeti vezetőjeként folytassam a munkát.

A TESZT 10. kiadása során méltó módon ünnepeltünk, fontos volt összegezni az elmúlt éveket, az hogy a TESZT 2018-as kiadására közzétett felhívásra megközelítőleg háromszázan jelentkeztek, önmagáért beszél, jelzi, hogy a fesztivál, a régió meghatározó színházi eseményévé nőtte ki magát, amelyre számottevő nemzetközi érdeklődés van.

TÁMOGATÓK

MÉDIAPARTNEREK

SZERVEZŐ300077 Temesvár, Románia
Alba Iulia utca 2. szám
Tel.: 0256 434 814
Fax: 0256 494 029

www.tm-t.ro
www.teszt.ro

E-mail: tesztfestival2019@gmail.com