Blog 

Ringass el óh halál

A keserű valóság krétaporrá mállik, azzal rajzolják körbe az emberi holttest kontúrját a temesvári színészek. Milyen embernek érdemes születni ebbe a világba: gazdag, mégis másokat eltipró bankárnak, aki hóhérként húzza a kötél végét, vagy áldozatnak, akinek vézna nyakán szorul az adóssági hurok? A rossz megsemmisülésével azonban a jó is megszűnni kényszerülne. A Kokan Mladenović rendezte Sonnet 66 című előadás reményt nem ígér, megoldást sem kínál, csak felmutat és rákérdez (de még hogy!), mindemellett vállalja, hogy napjainkban egyáltalán nem könnyű megőrizni az optimista hozzáállást.

Egy gesztus története

Újra visszatekint ránk az üres nézőtér, megérkezik a közönség utolsó tagja, leoltódnak a lámpák és valaminek történnie kell. Zaj, in medias res robbanás – lehet bombázni fognak. Ehelyett egy lány, munkás rövidnadrágban és szürke felsőben a közönség mögül a színpad közepén lévő fénycsóvába sétál. Az előadó Sara Tamburini ott áll és minket néz, valamit keres rajtunk, nem tudom, hogy megtalálta-e. A terem csendjét egy német férfihanggal párosult felirat töri meg. A Helyzet kinyújtott karral Oliver Zahn rendezése. Ekkorra már önkéntelenül belépünk a történelem időgépébe, amire előzetesen senki nem figyelmeztetett. Reméltem, hogy lesz belőle visszaút, és nem fogunk a múltban ragadni.
 

A csoda egymaga

Helyezkedj el kényelmesen, fújd ki magadból az előző előadások hordalékát, vagy csak csendben szivárogtasd ki a levegőt. Vegyél újabb lélegzetet és felejts el mindent, amit eddig a kritikus hozzáállásról tanultál. Felejtsd el az éberséget, a résen levést, ami arra irányul, hogy valami olyanon kapd az előadót, amit nem állt szándékában megmutatni. Kapcsold ki az agyad, az értelmezések folyton pörgő motorjait, az emlékezés kényszerűségét, ami minden előadáson kérlelhetetlenül arra buzdít, hogy őrizd meg és továbbítsd a látottakat. Valamint szabadulj meg mindentől, ami a befogadást és a jelenlevést bármilyen mértékben is gátolja. Akár a szemed is becsukhatod, hiszen ugyanezt teszi Lisa Verbelen is majdnem a teljes ötven perc alatt.
 

TESZT NAPLÓ – 7. NAP

Mindig másnap írjuk az előző napi naplót, ma tehát vasárnap csak azért van, hogy írhassak a szombatról. Jó a megörökítés erejével visszapillantani, így nem kell arra gondolni, hogy ma van az utolsó nap, és holnap már megyünk haza. (☹!!) Míg a fesztivál első fele az ismerkedés örömétől lüktetett, addig az utóbbi napok a búcsúzásról szóltak: minden nap hazautazott valaki, akitől el kellett köszönni – ugyan nem végleg, de akkor is!  
 

YouTube-zóna

A közösségi oldalak teret adnak egy bizonyos virtuális identitás létrejöttének, nem csupán azáltal, hogy megalkotható egy profil, amely kizárólag a felhasználó által kiválasztott adatokat jeleníti meg, hanem a megosztott tartalmak, a lájkok és hozzászólások mesélnek arról, hogy kik vagyunk. Tehát a magunkról ily módon kialakított kép egyfelől azt tükrözi, hogy mit akarunk tudatosan elmondani a környezetünknek, másfelől egy kevésbé befolyásolható képet ad azáltal, hogy közszemlére tesszük az ízlésünket, a már öncenzúrázott véleményünket, illetve mindennapi cselekvéseink virtuális lenyomatát (például egy képet, vagy videót). Vajon milyen mértékben azonos a két különböző identitás – a virtuálisan megalkotott és a valóságos – vagy ez két, egymástól különböző én? Giuseppe Chico és Barbara Matijević előadása, a Forecasting ezt a kérdést úgy teszi fel, hogy beállhatunk-e a létrehozott kép mögé, mintegy meghosszabbítva önmagunkat?

Közlemény


Januártól nem vagyok alkalmazottja a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színháznak, ugyanakkor lemondok arról is, hogy a TESZT művészeti vezetőjeként folytassam a munkát.

A TESZT 10. kiadása során méltó módon ünnepeltünk, fontos volt összegezni az elmúlt éveket, az hogy a TESZT 2018-as kiadására közzétett felhívásra megközelítőleg háromszázan jelentkeztek, önmagáért beszél, jelzi, hogy a fesztivál, a régió meghatározó színházi eseményévé nőtte ki magát, amelyre számottevő nemzetközi érdeklődés van.

TÁMOGATÓK

MÉDIAPARTNEREK

SZERVEZŐ300077 Temesvár, Románia
Alba Iulia utca 2. szám
Tel.: 0256 434 814
Fax: 0256 494 029

www.tm-t.ro
www.teszt.ro

E-mail: tesztfestival2019@gmail.com