Blog 

TESZT NAPLÓ – 8. NAP

Ez egy felvállalt poszt-TESZT-poszt. Azaz bejegyzés egy Word dokumentum margóján, lábjegyzet a fesztivál utáni napjaimhoz. Így talán még izgalmasabb képet is nyújthatok a záró napról, ami más megvilágításba helyezi a látottakat. Nem mondom, hogy átfogóbbat, mert mostanra a száraz visszapörgetésen kívül csak az maradt meg, ami az emlékezetem szűrőjén át tudta préselni magát. Az viszont annál mélyebb helyre fészkelt, semhogy egy hét távlatából elhalványodjon vagy kicsusszanjon egy óvatlan, nosztalgiamentes pillanatban.
 

A vasárnap a levezetésé és a megkoronázásé. Az útravalóként szolgáló összeállítást Kelemen Kristóf kezdte a Miközben ezt a címet olvassák, mi magunkról beszélünk előadásával, amit – és ez itt a vallomás helye – nem láttam, csak felvételről pár hónapja. Öt színész vállalja a nyílt megmutatását azoknak a szakmai tabuknak, amelyek szinte minden színházi berekben mozgó embert érintenek. Egy nagyon erős fotó él a fejemben, ami előadás közben készült az egyik első éves színész hallgatóról, háttérben a kivetített felirattal: „Miért akarok a színészi pályán maradni?” Feldobott labda. A köldökzsinór elvágásának mozdulatát, a leválási gesztust a TESZT-nek otthont adó anyaszínház előadása, a Shakespeare, Sonnet 66 folytatta. És most jöjjön az, amiről már a bejegyzésem eleje óta várom, hogy beszélhessek: a Songs from my shows koncert. Narancssárga hajfürt, kigombolt, zöld selyeming egy tökéletesen kidolgozott meztelen felsőtesten, erős smink és egy szokatlanul érzékeny férfihang. Ivo Dimchev. Persze hiba lenne őt pusztán a kinézet, megjelenés alapján leírni, de ez mind megkerülhetetlen része ennek a lénynek, akiről végig azt éreztem, hogy egy távoli, szürreális világból érkezett. Ahogy ezeket írom, rájövök, hogy nem is tudok méltón beszélni arról, amit aznap este tőle kaptam. Elég annyi, hogy azóta minden napom vele telik. Az ő zenéjére alszom el, holtidőkben az interjúit hallgatom, ha épp nem egy „kívülállót” próbálok bevonni ebbe az elvarázsolt imádatba. Az előadói tehetség igen, az a cinkosság viszont, ami a koncerten résztvevőkkel kialakult, az itthoniak számára aligha érthető. Mint ahogy a poszt-Teszt-szindróma sem, ami egy föld fölötti lebegésben tartott és tart még most is.

(Oláh Eszter)

 

Miközben ezt a naplót olvassák, a TESZT fesztivál már véget ért, én meg a vasárnapra gondolok és Kelemen Kristóf az utolsó napot nyitó előadására. Az elcsigázott arcokról könnyedén leolvasható a „még nee…” életérzés. A szervezők felszusszannak, a nézők mélyet sóhajtanak, majd átbattyogunk egy helyi előadásra. Shakespeare, Sonett 66: szelfizve tipegő meztelen angyalkák, öngyilkosjelölt balerinák és levegőben szálló szövegcafatok közt úszkálva fogjuk fel lassan: ez a fesztivál utolsó színházi előadása.
 

22:00 – egy, a múlt évről ismerős előadói arc koronázza meg méltóképpen a mögöttünk álló intenzív hetet. Ivo Dimchev már a puszta jelenlétével, percek alatt belénk fagyasztja az eddig feltörő szusszanásokat és sóhajtásokat. Majd, amint éneklésbe kezd, a levegő is megdermed. Betoncsönd és kitörő ujjongás váltogatja egymást a közel kétórás illúzióban.
 

Még egy sör a színházbüfében, még egy beszélgetés, még egy cigi, még egy éjszaka, még egy reggeli kávé, és búcsúznak a megfogyatkozva lengedező színes esernyők.

(Zárug Berni)Közlemény


Januártól nem vagyok alkalmazottja a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színháznak, ugyanakkor lemondok arról is, hogy a TESZT művészeti vezetőjeként folytassam a munkát.

A TESZT 10. kiadása során méltó módon ünnepeltünk, fontos volt összegezni az elmúlt éveket, az hogy a TESZT 2018-as kiadására közzétett felhívásra megközelítőleg háromszázan jelentkeztek, önmagáért beszél, jelzi, hogy a fesztivál, a régió meghatározó színházi eseményévé nőtte ki magát, amelyre számottevő nemzetközi érdeklődés van.

TÁMOGATÓK

MÉDIAPARTNEREK

SZERVEZŐ300077 Temesvár, Románia
Alba Iulia utca 2. szám
Tel.: 0256 434 814
Fax: 0256 494 029

www.tm-t.ro
www.teszt.ro

E-mail: tesztfestival2019@gmail.com