Blog 

TESZT-fal

A falazás – ahogyan magunk között nevezni szoktuk a teatrológus, dramaturg, színháztudomány szakos egyetemi hallgatókkal folytatott fesztivál-újságírást, ami a temesvári színház előterének falain kap helyet, és így természetesen bárki résztvevő bekapcsolódhat ebbe: kommenttel, firkával, rajzzal, megjegyzéssel – régi TESZT-es szokás.
 

A Fal közösségi tanulási és kommunikációs felület. Élő és temporális installáció, ami teret ad a TESZT résztvevőinek – nem csupán az ezt többségében létrehozó diákoknak, de nézőknek, művészeknek, lényegében bárkinek –, hogy továbbgondolják, írják, firkantsák az élményeiket, véleményüket. Vagy, ha ehhez van kedvük, egyszerűen csak tageljék oda magukat.
 

A falazás – a zsargon könnyedsége – a melóra emlékeztet. Szinte magam előtt látom a diákokat, amint kicsit koszos munkaruhában, a reggeli kávétól belendülve kőműveskanalukkal nekiveselkednek, hogy felvigyék az aznapi (tegnapi, tegnapelőtti) reflexió rétegeit.  Együtt mozdul ebben test és lélek, meg persze az időszakosságra vonatkozó finom irónia: ha estére nem is omlik le, ami felépül reggelre, de tuti nem az örökkévalóságnak készül. Nem törlődik el teljesen: a TESZT végén a hatalmas papíríveket Benedek Levente, a színház grafikusa leszedi. Feltekeri és elraktározza, mint valami apokrif tekercseket. A diákok által írt szövegek pedig online is olvashatók, felkerülnek a fesztivál blogjára ahová a régi anyagokat is összegyűjtöttük. De nem is zárt, teljes, érinthetetlen (mű)emlék. Végül is olyan, mint a színház. 
 

Varga Anikó
 Közlemény


Januártól nem vagyok alkalmazottja a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színháznak, ugyanakkor lemondok arról is, hogy a TESZT művészeti vezetőjeként folytassam a munkát.

A TESZT 10. kiadása során méltó módon ünnepeltünk, fontos volt összegezni az elmúlt éveket, az hogy a TESZT 2018-as kiadására közzétett felhívásra megközelítőleg háromszázan jelentkeztek, önmagáért beszél, jelzi, hogy a fesztivál, a régió meghatározó színházi eseményévé nőtte ki magát, amelyre számottevő nemzetközi érdeklődés van.

TÁMOGATÓK

MÉDIAPARTNEREK

SZERVEZŐ300077 Temesvár, Románia
Alba Iulia utca 2. szám
Tel.: 0256 434 814
Fax: 0256 494 029

www.tm-t.ro
www.teszt.ro
E-mail: info@teszt.ro