Sajtó 2016 

Két irányba hatni

Adorjáni Panna, Gálovits Zoltán – színház.net
(2016.)

…a színház keveseket mozgósít, illetve a társadalom egy igencsak szűk szegmensének szól. Ez, bármennyire is próbáljuk szépíteni a dolgot, többnyire igaz.

Elmúlt a 9. TESZT is

Szerda Zsófia – Hét Nap
(2016.)

Nyolcnapnyi tömör gyönyör után fél perccel arról írni, hogy milyen is volt a Temesvári TESZT Fesztivál, elég nehéz. Beszélgetések, sírások és nevetések, egymás szemébe nézések és még ennél is több frenetikus színházi élmény némi szervezői oldalról való — amolyan backstage-ből kukucskáló — látószöggel megspékelve. Hát ki vágyik ennél többre a nyarat indító májusi éjszakákon?

A néző élete és halála

Lőkös Ildikó – Art7
(2016.)

TESZT 2016 (2.)
Ki a gyilkos?
S ha már a szabálytalanságokról szólok, Gálovits Zoltán nagyszerű szerkesztői-válogatói munkájának eredményeként erősen fölfedezhető egy blokk, amelyben a játékosság, a meghökkentés, a váratlanság volt a fő elem. Bár a fesztivál közönségét megosztotta, még egyesek azt a kérdést is föltették, hogy vajon színháznak nevezhetőek-e még ezek az előadások – de bevallom, rám üdítően hatottak, sőt, azt gondolom, épp ezt a kérdést feszegették: mi az, hogy színház? Ilyen volt a bolgár Alekszandr Manuilov Az állama, a másik bolgár, Ivo Dimcsev I Cure-ja, az olasz Marco Chenevier Kvintettje, a szlovén Simona Semenič A második alkalom-ja, Davis Freeman 7 fogadalom-ja, és minderre a korona a vendéglátók előadása, A néző élete és halála felszínes és ártatlan történetekben elmesélve, Radu Afrim rendezésében.

TESZT 7. Zárónap tánccal, cédulákkal

Simon Judit – Erdélyi Riport
(2016.)

Vasárnap három előadással és a szokásos „jövőre veletek ugyanitt” elköszönéssel véget ért a 9. TESZT. Az idei fesztivál kínálatában voltak provokatív, izgalmas és langyos előadások, mint minden seregszemlén, de a mérleg mindenképpen a két első kategória felé billen.

Háború Színház a TESZT-en: a múlt, amiről beszélni muszáj

Koós Imola – Maszol
(2016.)

Temesvár olyan város, hogy a színház közönségében jónéhányan fülhallgató nélkül követik a szarajevói társulat előadását. Mert nincs szükségük fordításra. Mert temesvári szerbek, és a két nyelv majdnem azonos.

TÁMOGATÓK

MÉDIAPARTNEREK

SZERVEZŐ300077 Temesvár, Románia
Alba Iulia utca 2. szám
Tel.: 0256 434 814
Fax: 0256 494 029
Mobil: 0740 143 545

www.tm-t.ro
www.teszt.ro
E-mail: info@teszt.ro